خواص عسل سبلان

دوشنبه 21 خرداد 1397
17:12
دینا

در کل عسل یک واژه عربی است که در فارسی آنرا انگبین گویند و عبارت است از تراوشات و شیرابه گیاهان و شهد گلها که زنبورعسل توسط خرطوم کوچک خود آن را مکیده و از راه دهان به کیسه بسیار کوچک خود موسوم به کیسه عسلی وارد میکند وقتی میزان شهد جمع آوری شده به حدود چهل میلی گرم رسید زنبور، گلها را رها کرده و

در کل عسل یک واژه عربی است که در فارسی آنرا انگبین گویند و عبارت است از تراوشات و شیرابه گیاهان و شهد گلها که زنبورعسل توسط خرطوم کوچک خود آن را مکیده و از راه دهان به کیسه بسیار کوچک خود موسوم به کیسه عسلی وارد میکند وقتی میزان شهد جمع آوری شده به حدود چهل میلی گرم رسید زنبور، گلها را رها کرده و به سمت کندو پرواز میکند و سپس از همان راه دهان و خرطوم آنرا به درون سلولهای مومی (لانه های شانی ) باز گردانیده و در کندو ذخیره مینماید و تغییر و تبادلاتی در آن بعمل آورده به طوری که برای تبدیل شیرابه گیاه ( نکتار ) به عسل ، ساکاروز که قسمت عمده قند گیاهی را تشکیل میدهد* ، در اثر عمل آنزیمهایی بزاقی مترشحه به وسیله زنبور عسل به قند های ساده گلــوکز و لـــولز ( فروکتوز ) تبدیل می شود زنبور عسل پیش از رسیدن به کندو در بین راه مقداری از آب شهد را جذب میکند ، علاوه بر آن عمل تروفلاکسی*(مبادله مواد غذایی بین حشرات یک خانواده ) سایر زنبورها و همچنین در اثر تبخیر و از دست دادن آب زیادی ، شیرابه گیاهی تغلیظ شده ، یعنی شهد گلها که حاوی 50 الی 80 درصد آب است با این عمل میزان رطوبت عسل را به حدود 17 درصد ( حداکثر 22 درصد ) کاهش میدهد یعنی از هر 40 میلی گرم شهدی که زنبور عسل در هر پرواز به کندو می آورد 10 الی 15 میلیگرم عسل به دست می آید . بنحوی که در غلظت طبیعی عسل عمل فرمانتاسیون و تخمیر قندها امکان پذیر نمی باشد

تعریف جامع عسل;

که در سال 1906 توسط اداره غذا و داروی فدرال ارائه شده عبارت است از ترشح مواد قندی درختان و شهد گل گیاهان که توسط زنبوران عسل ( Apis mellifera ) جمع آوری ، تغییر ماهیت یافته و درون سلولهای قاب ذخیره میشود ؛ رطوبت آن کمتر از 25 درصد و 0.25 درصد خاکستر و کمتر از 8 درصد قند معمولی ( ساکاروز ) دارد . مزه آن شیرین ، و دارای طعم مخصوص به خود است دارای بوی خاص بوده و متناسب با گیاهی که زنبورعسل از آن تغذیه میکند می باشد .

تاریخچه وجود زنبور عسل :

مطالعات و بررسی های دانشمندان زیست شناس نشان می دهد که حداقل 150 میلیون سال است که موجوداتی بنام زنبور عسل (Honey Bee) در جهان زندگی می کنند. آنها برای زمانی که گلها و گیاهان به خواب زمستانی می روند و دیگر شهدی برای تغذیه زنبورها ندارند در درون کندوهای خود اقدام به درست کردن عسل می کنند. میزان عسل تولیدی آنها معمولآ بیشتر از آن مقداری است که خودشان نیاز دارند از این رو اغلب انسان خود را شریک آنها در استفاده از این فرآورده طبیعی می کند.


زنبورهای عسل همانند مورچه ها جانورانی اجتماعی هستند که در درون کندوی خود کارها را تقسیم می کنند، یک گروه از زنبورهای عسل که در یک کندو زندگی می کنند شامل یک ملکه (ماده)، تعدادی زنبور نر و تعداد بیشتری زنبورهای کارگر هستند.

بدون شک در ابتدا عسل باعث شده است که توجه انسان به سمت زنبور عسل جلب شود . قدیمی ترین اثر تاریخی که به برداشت عسل توسط انسان تعبیر شده است مربوط به هفت هزار سال قبل از میلاد است که در اسپانیا مشاهده گردیده است . این اثر شامل قیافه حک شده یک انسان بر سنگ است که نرد بانی را برای رسیدن به محلی کلنی به کاربرده و ظرفی برای قراردادن شان های پر از عسل به کمر دارد . در حالی که زنبوران عسل کارگر در اطراف سر او به پرواز در آمده اند . یک اثر نقاشی که از روزگاری بعد از مورد بالا حکایت دارد ، از آفریقا بدست آمده و نشان می دهد که فردی همان عمل را انجام می دهد ، با این تفاوت که او برای دور کردن زنبورداران از دود استفاده می کند .
باستان شناسها حکایت می کنند که قبایل بدوی با جمع آوری عسل آشنا بوده اند . عده ای در برداشت عسل از وسایل دود کننده استفاده می کرده اند و عده ای برای داشتن عسل از لانه هایی که در صخره های تیز و مرتفع سنگی و در دره های عمیق قرار گرفته اند جان خود را به خطر انداخته اند . در بعضی از قبایل افرادی به طور منظم تنه تو خالی درختان را بررسی و برای برداشت عسل علامت گذاری می کردند . به نظر می رسد که این نشانه گذاری بیانگر این مطلب بوده است که این درختان مالکیت عام نداشته و همه نمی توانستند از آن استفاده کنند .
عسل در زندگی روحانی ، اجتماعی و اقتصادی مصریان باستان نقش مهمی بازی می کرده است . از حکاکیهای بجا مانده در پرستشگاه ها و دخمه های مردگان چنین بر می آید که عسل در آن روزگار اهمیت ملی زیاد داشته است ، در پاپیروس ها به اهمیت دارویی عسل اشاره شده است و در بیشتر داروها مقداری شیر و عسل به کار می رفته است ، مصریان قدیم از نوعی کوشاب که از جو ، عسل و گندم تهیه می شده است به مقدار زیاد استفاده می کردند ، زیرا الکل در دسترس آنها نبود . کتاب مذهبی یهودیان از سرزمین موعود چنین یاد می کند که در آن نهرهایی از عسل و شیر جاری است . در کتاب انجیل مسیحیان از عسل به عنوان مظهر فراوانی و نعمت یاد شده و در طومار بحرالمیت نیز از عسل نام برده شده ولی از زنبور داری اثری نیست .
در یونان باستان نیز عسل یکی از هدایای گرانبهای طبیعت انگاشته می شد . یونانیان تصور می کردند که خدایان چون خوراک بهشتی می خورند فناناپذیر و ابدی گشته اند . آنها تصور می کردند عسل یکی از اجزای مهم این خوراک بهشتی است .



قدیمی ترین فسیل زنبور عسل مربوط به بیست میلیون سال پیش است که در موزه تاریخ طبیعی نیویورک نگه داری می شود ( نشانگر مقاومت زنبور عسل و تطابق با محیط ، برای حفظ بقا آن است ) و از آنجا که همه موجودات نتیجه تکامل هستند چنین حدث زده میشود که گونه های ابتدایی آن مربوط به چهل تا پنجاه میلیون سال قبل می باشد.

آدمیان نخستین از روزگاران بس دراز از عسل استفاده می کردند در یک نقاشی که در غارهای بیکورپ اسپانیا وجود دارد مردی را نشان می دهد که در حال برداشتن عسل از یک کندوی طبیعی می باشد این تصویر مربوط به 12 هزار سال قبل از میلاد مسیح می باشد.
از روایت های قدیم هندی و مصریان باستان بر می آید که از عسل استفاده می کرده اند گویند در یکی از اهرام مصر ظرفی حاوی عسل یافتند که بعد از چند هزار سال هنوز همچنان سالم بوده است.

در سرودهای هومر ، در کتاب های دینی وصف عسل آمده است در قرن 8 ق – م در یونان برای پرورش زنبور عسل و استفاده از عسل آن مقرراتی وضع کرده بودند.
زنبور حشره ای است که در بیشتر بخش های جهان به جز نزدیکی قطب جنوب زندگی می کند بیش از 10000 نوع زنبور شناسایی شده است اما تنها زنبور عسل، عسل و موم می سازد که می تواند مورد استفاده قرار گیرد

مروری بر تاریخجه و وضع زنبورداری درایران

زنبورداری در ایران سابقه دیرینه داشته و یکی از حرفه های اصیل و قدیمی ایرانیها است .دشنه مفرغی منقشبه شکل زنبور عسل و متعلق به هشتصد سال قبل از میلاد که در لرستان بدست آمده است و اکنون در موزه شهر بروکسل نگهداری میشود ،معرف قدمت آشنایی ایرانیها با این حشره مفید است.
با جستجوی کلمه عسل و احتمالأ زنبور عسل در اشعار بخصوص شعرهای بسیار قدیمی می توانیم از وجود قدمت زنبور عسل در کشور بیشتر مطلع گردیم . چون اگر کلمه عسل در کشور ایران پیدا می شود خود به خود دلیل بر این است که زنبور هم در زمان نوشتن آن متون وجود داشته است . هر چه این ادبیات قدیمی تر باشند نشان دهنده قدمت زنبور عسل در این کشور خواهد بود .
به عقیده اهالی خوانسار زنبورداری در آن منطقه حداقل سابقه پانصد ساله دارد . خیلی از زنبور دارهای این منطقه چند نسل از اجدادشان را که شغلشان زنبورداری بوده است می شناسند یا با نام آنها آشنایی دارند . قسمت اعظم عسل خوانسار از گل گز تامین می گردد که خوشبوترین و خوشمزه ترین عسل می با شد.
عسل یک محصول غذایی مفید و یک اکسیر پر ارزش است که از قرنها پیش به عنوان عالیترین و مقوی ترین غذاها شناخته شده و همچنین به واسطه ویژگی های شفابخش خود به عنوان دارو در دمان اکثر بیماریها در بین تمام ملل کاربرد داشته است .
ماده اصلی آن شهد گلها و گیاهان مطر و شفابخش است که توسط زنبور داران عسل پس از مکیدن ، تغلیظ و تغییر شکل دادن ساخته شده و به عنوان یک غذای خوشمزه و کامل در دسترس انسان قرار می گیرد .
عسل یکی از هدیه های ارزنده و پرارزش طبیعت می باشد که در قرآن کریم از آن به عنوان فیه شفا للناس ( شفای مردم در آن است ) یاد می کند و پیامبر گرامی صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم و ائمه معصومین علیه‌السلام نیز در زمان حیات خویش بنا به روایات و احادیث متعدد ازآن استفاده می نمودند و خواص شفا بخش آن را در درمان انواع بیماریها یاد آور شده اند . اگر چه در زمان آنها علمی به نام تغذیه وجود نداشته ولی با بینایی کامل خواص غذاها و داروها از جمله عسل را بیان نموده و مردم را ذر این زمینه آگاه کرده اند . سخنان آنها در رابطه با تحقیقات امروزی نشان می دهد که تطابق کامل بین آنها موجود بوده و تضادی بین آنها نیست . روی همین اصل است که عقیده داریم پیشوایان مذهبی ما عالم به همه علوم وآگاه از تمام فنون و رموز بوده اند .
آنچه که مسلم است اهمیت عسل در طب قدیم به مراتب بیشتر از حال حاضر بوده است .
ابو علی سینا فیلسوف و بزرگترین شخصیت پزشکی ایرانی ، یکهزار سال پیش در کتاب قانون پزشکی خود نسخه های زیادی بر پایه عسل و موم تجویز می کرده و هم چنین بقراط حکیم پدر پزشکی و بنیانگذار طب یونانی حدود 2500 سال پیش در مورد اهمیت عسل چنین فرموده است : هر داروئی نیز از مواد غذایی درست می شود ، و متقابلا هر غذایی نیز جانشین دارو می گردد . عسل به این هر دو شرط جوابگوست . او به مقدار زیادی از عسل استفاده می کرده و در درمان اکثر بیماری ها از جمله زخم ها عسل تجویز می نموده است .
در اکثر کشورهای جهان از جمله شوروی سابق که بزرگترین کشور تولید کننده عسل در دنیاست ، تاکنون تحقیقات زیادی روی فرآورده های زنبور عسل از جمله عسل ژله رویال ، گرده ، موم ، بره موم و زهر زنبور عسل صورت گرفته و خواص پزشکی آنان بوسیله پژوهشهای علمی و نتایج بالینی مورد تایید بسیاری از محققین و پژوهشگران قرار گرفته است .
ولی متاسفانه در کشور ما که عسل تولیدی آن منحصر به فرد و در نوع خود بی نظیر است نه تنها به جنبه دارویی آن توجه نشده است بلکه از نظر مصرف غذایی هم مورد کم لطفی قرار گرفته است و این نعمت خدادادی و هدیه آسمانی که به راحتی می توان آن را تولید و در اختیار همگان قرار داد هنوز ارزش واقعی خود را بین سایر مواد غذایی بدست نیاورده و موجب عدم توجه بیشتر مردم به آن گردیده است
به طوریکه هنوز هم مربا ها و قندهای مصنوعی را به این غذای بهشتی و اکسیر حیات که از هر نظر برتری ممتاز و چشمگیری نسبت به همه مواد غذایی و خوراکی داشته و دارد رجحان می دهد که علل اصلی آن عدم شناخت از مزایا و ارزش های واقعی عسل می باشد .
اگر ما به عنوان یک درس علمی و طبی به شناخت انواع عسل و میزان قابلیت ها و مواد موجود در آن بپردازیم ، تولید عسل را در سطح کشور پرورش دهیم ، با عسل تقلبی مبارزه کنیم و موارد منع مصرف آن را پیدا نماییم ، آیا به طب ساده ، به اقتصاد کشور و به تعمیق تعالیم اسلامی کمک نکرده ایم ؟
خوشبختانه تحقیق در این مورد هم جالب و هم کم هزینه است . نیازی هم به کمک های خارجی نداشته و یا کمتر دارد . امید است متخصصین امور پزشکی ، داروسازان و محققین کشورمان هم در کنار کاوشها و تحقیقات خود خواص طبی عسل را مد نظر قرار داده تا عسل بتواند جایگاه واقعی خود را در بین سایر محصولات غذایی پیدا کند
استفاده از بعضی غذا ها مانند عسل ، شیر و لبنیات مانع از پوسیدگی دندان ها میشود . عسل از جمله موادی است که به دلیل داشتن مقادیر بالایی کلسیم ، نسبت به سایر مواد غذایی شیرین ، اثر کمتری بر پوسیدگی دندان ها دارد .

عسل غیرآلوده غذایی سالم ، راحت الهضم ، طبیعی و پرانرژی است . دارای کربوهیدرات پروتئین ، چربی ، آنزیم و ویتامین هاست . یک قاشق عسل دارای 60 کالری انرژی و ۱۱ گرم کربوهیدارت . عسل در بسیاری جوامع پیدا می شود ولی فواید پزشکی آن هنوز کاملاً مشخص نشده است . نحوه عملکرد آن هنوز کاملاً مشخص نیست واثرات ترمیمی عسل در سایر موقعیت های آزمایشگاهی و بالینی نیاز به ارزیابی های بیشتر دارد .

عسل و حافظه: از نظر علمی صمغ موجود در عسل نمی گذارد جدار عروق سفت شود، جدار عروق را نرم نگه می دارد و در نتیجه مواد غذایی بهتر به مغز و اعصاب می رسد و مطالب بهتر در حافظه می ماند و کمتر به دست فراموشی سپرده می شود. از طرفی ویتامین D موجود در عسل اعمال بین کلسیم و فسفر را تنظیم می کند، و در نتیجه اعصاب کار خود را خوب انجام می دهند.

عسل ،ماده غذایی بسیار غنی و انرژی بخشی است که حدود80 درصد از قندهای ساده یا مونوساکاریدها ساخته شده و هر100 گرم آن 320 کالری ایجاد می کند این مونو ساکاریدها بسرعت جذب می شوند و اثر انرژی بخشی خود را آشکار می کنند گفتنی است ، علاوه بر اثر کالری زایی ، عسل دارای ویتامین های متعددی از قبیل تیامین ، ریبوفلاوین ، اسیدنیکوتینک ، اسید اسکوربیک ، پیریدوکسین و ویتامین کا است.

خواص فیزیکی عسل ، اثر ضد باکتریایی دارد و از زمانهای قدیم انسانها از خاصیت ضد میکروبی عسل سود جسته و آن را در درمان ناراحتی های پوستی از قبیل زخمها و سوختگی ها به کار برده اند و یکی از بهترین پانسمانها محسوب میشود.همچنین ، عسل را در درمان بیماری های دستگاه تنفسی و عفونت های ناحیه حلق به کار می برند و خاصیت ضدباکتریایی آن موجب اثربخشی عسل می شود و خاصیت ضد التهابی آن نیز مشاهده شده که به هیگروسکوپیک بودن آن نسبت داده شده است.

عسل علاوه براینکه یک غذای کامل است یک اکسیر پر انرژی نیز میباشد به طوری که سالیان سال به عنوان دارو برای درمان بیماریها مورد استفاده قرارگرفته است مصرف عسل در عرض چند دقیقه به شخص نیرو میدهد وتحمل بافتی و قدرت ترمیم آنرا افزایش می دهد بنابراین ورزشکاران باید عسل مصرف کنند

بنا به تحقیقات به عمل آمده عسل حاوی 80 ماده مفید برای انسان می باشد و لازم به ذکر است که در دنیا هیچ ماده غذایی به اندازه آن نیروی کهربایی ندارد.

ابو علی سینا درکتاب قانون خود دهها نسخه بر پایه عسل وموم ذکر نموده است او می نویسد مصرف متـناوب عسل درهنگام زیاد شدن بلغم ، بدن را تقویت و نیرو را زیاد و اشتها را بازمی کند ؛ به عقیده وی عسل جوانی را جاودان می سازد وحافظه را نیرو بخشیده و گذشته را در خاطر زنده میکند ، اندیشه را پاک ، زبان را می گشاید ودرد را ریشه کن میکند .

در کتب پزشکی آمده عسل درروغن مالی زخمهای چرکی ، برای درمان بسیار مفید بوده ، با مرهم گذاری تاریکی دید را کاهش داده و بهترین درمان اختلالات دهان است در زیاد شدن ادرار مؤثر است ، دردهای شکم و سرفه را کاهش می دهد ، گزیدگی مار ، دردهای دستگاه تنفس وهر درد مفصلی را تسکین میدهد . خستگی عمومی واحساس سرما را رفع ومقاومت بدن را افزایش میدهد.

گفتنی است ، عسل به عنوان دارو هیچ اثر سوء، عارضه یا بیماری را به دنبال ندارد ؛ مگر آن که فقط حساسیت های محدودی را به وجود بیاورد، بنا بر این در حالت آلرژی ، امراض عفونی ، سل ، امراض روانی ، بیماری های کبد و معده ، امراض غدد فوق کلیه ، نارسایی قلب و عروق ، ناراحتی های عصبی ، امراض خونی و ضعف شدید، باید از تجویز زهر زنبور عسل خودداری کرد

خواص ضد باکتریایی عسل :

عسل حاوی مواد ضد میکروبی بوده و حتی قوی ترین میکروبها نیز در آن یارای مقاومت ندارند ؛ با یک آزمایش ساده میتوانید مقداری میکرارگانیسم ( مثلاً کپک روی مربا) را با عسل کاملاً مخلوط کنید بعد از چند روز مشاهده خواهید نمود که نه تنها در آن رشد نکرده بلکه کاملاً از بین رفته است ( توضیح در صورت رشد کپک حتماً عسل با آب یا مایع دیگری مخلوط شده و خالص نمی باشد )

عسل و دندان :

عسل به واسطه داشتن مواد ضد باکتریایی در جایگزینی قند برای دندانها نتنها مضر نمی باشد بلکه باعث فعال شدن ماده فلورین چای شده که یک ماده ضد فساد دندان میباشد این در حالی است که مصرف چای با قند برای دندان بسیار مضر میباشد .

ترکیب یک قاشق عسل با یک قاشق سرکه انگور خانگی برای ماساژ لثه ها جهت محکم نمودن بافت لثه بسیار مفید گزارش شده است

مصرف روزانه عسل سلامتی جسم انسان را تضمین می‌کند

عسل برای سلامتی جسم انسان بسیار سودمند است، به گونه‌ای که مصرف روزانه عسل سلامتی جسم را به همراه خواهد داشت.

براساس این گزارش که درماهنامه خبری، پژوهشی "تغذیه و سلامتی" منتشر شده آمده‌است: عسل به‌علت داشتن گلوسیدها پس‌از مصرف در زمان کوتاهی انرژی ونیرو تولید می‌کند. به همین علت ورزشکاران قبل از تمرین‌های خود عسل مصرف می‌کنند تا زمان فعالیت خود را افزایش دهند.

در بخش دیگری ازاین گزارش آمده‌است: براین اساس، مصرف عسل از پیری وضعف زودرس جلوگیری می‌کند و برای ترمیم زخم‌ها و سوختگی‌ها، تقویت قلب، کم خونی، مشکلات گوارشی، میگرن، تقویت پوست، افزایش شیردهی و مقاومت بدن موثر خواهد بود. عسل همچنین برای اعصاب و تقویت آن مفید است، مصرف شربت عسل در آرامش اعصاب نیز موثر است. با عسل می‌توان کرم‌های مختلفی برای زیبایی و شادابی پوست تهیه کرد.

عسل دارای رنگ‌های مختلفی از زرد تا قهوه‌ای تیره است که این تنوع رنگ بستگی به نوع شهدی دارد که زنبور از آن استفاده می‌کند.

درپایان این گزارش آمده‌است: برخلاف تصور عامه، رنگ عسل به‌سن زنبور بستگی ندارد و تنها زنبورهای مسن عسل جمع‌آوری می‌کنند، در حالی که زنبورهای جوان از بچه‌های خود مراقبت می‌کنند و ساختن موم، غلیظ کردن شهد و کارهای دیگر در داخل کندو انجام می‌شود





چگونه عسل در درمان زخم ها مؤثر است؟

زمانی که عسل با رطوبت بدن تماس پیدا می کند. آنزیم گلوکز اکسیداز که توسط زنبورها در عسل ایجاد شده است به آرامی آزاد می شود و پراکسید ئیدروژن ضد عفونی کننده به میزان زیادی آزاد می شود و می تواند در حدی که به خود بافت آسیب نرساند، باکتریها را نابود کند.در ادامه با جذب مایعات و مواد مقوی به منطقه آسیب دیده باعث رشد سلولی و جلوگیری از خشک شدن زخم می شود.

فعالیت استمیک عسل باعث حضور یک لایه از مایع بین بافتها و بانداژ می شود و باعث می شود در هنگام نیاز بدون درد جابه جا شود و سلولهای جدید پاره نشود.به همین جهت در برخی بیمارستانهای دنیا برای درمان زخم بستراز ترکیبات آن استفاده می شود.



منبع : Nutrition Diet & Oral health مترجم: میترا زراتی - کارشناس ارشد تغذیه
عسل باعث پایین آمدن کلسترول خون و کاهش افسردگی می شود

استفاده از عسل در پایین آوردن کلسترول خون و درمان سردردهای میگرنی، اختلالات قلبی و شریانی کمک می‌کند.


مهندس زهره تابعی، کارشناس صنایع غذایی موسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی در گفت‌وگو با خبرنگار علمی پژوهشی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)- منطقه خراسان، گفت: فرآورده‌های زنبور عسل، یک ماده آرام بخش طبیعی است که تشویش و افسردگی را کاهش می‌دهد.


وی با بیان اینکه ترکیبات کندوی زنبور عسل سرشار از آمینو اسیدها، پروتئین، گلبولین‌ها، پیتون‌ها است گفت: این مواد برای ادامه حیات ضروری است و از جمله مواد اساسی برای ساختمان سلولی می‌باشد.


این کارشناس صنایع غذایی در توضیح مزایای ماده تریپتونان موجود در عسل گفت: تریپتونان یک آمینو اسید ضروری ویک مکمل غذایی می‌باشد که یک آرام‌بخش طبیعی بوده، تشویش و افسردگی را کاهش می‌دهد و در پایین آوردن کلسترول خون و درمان سردردهای میگرنی، اختلالات قلبی و شریانی کمک می‌کند.


تابعی با اشاره به اینکه این ماده عامل ضد تشویش و نگرانی است و مانع از بروز رفتارهای پرخاشگرانه می‌شود اذعان داشت:این ماده با تقلیل کربوهیدارت‌ها سبب کنترل قند خون می‌گردد و در نتیجه مانع از چاقی می‌شود.


مهندس تابعی در ادامه با تشریح مزایای لیزین دیگر ماده فعال در کندوی زنبور عسل گفت: لیزین از آمینو اسیدهای ضروری است که به فراوانی در ماهیچه وجود دارد اما بدن قادر به تولید آن نیست و باید آن را از طریق رژیم غذایی به بدن رسانید.


وی گفت: لیزین در درمان تبخال موثر است و با تقلیل رشد ویروس به وسیله اصلاح و متعادل کردن مواد مغذی بر تبخال اثر می‌گذارد.


تابعی با بیان اینکه کمبود لیزین باعث خستگی، تورم چشم‌ها، تاخیر در رشد، و مشکلات کم خونی و تناسلی می‌شود خاطر نشان کرد: این ماده نقش مهمی در ساختار کلاژن‌ها دارد. و جذب روده‌ای نسبت به کلسیم را افزایش داده و خروج کلسیم از ادرار را کاهش می‌دهد.


این کارشناس صنایع غذایی با اشاره به اینکه از دیگر مزایای لیزین پیشگیری و درمان پوکی استخوان، التیام استخوان‌های صدمه دیده است افزود: کمک به قابلیت ارتجاعی و سلامت پوست، ساخت ماهیچه‌ و بافت همبند، و همچنین جلوگیری یا کاهش شدت تبخالهای تناسلی از دیگر ویژگی های مواد موجود در عسل می باشند.


وی درخصوص میتونین یکی از آمینو اسیدهای موجود در کندوی زنبور عسل گفت: میتونین نقش کلیدی درتنظیم اسید فولیک بدن دارد

زیرا میتونین با شرکت در واکنش‌های آنزیمی موجب پایین آوردن سطح هیستامین بدن می‌شود و باعث بهبود افسردگی، آلرژی، آسم و صدمات ناشی از پرتوها می شود.


تابعی با بیان اینکه میتونین باعث تقلیل افسردگی ناشی از اعتیاد به هروئین، و داروهای مسکن و خواب آور شود افزود: میتونین رادیکال‌های آزاد را غیر فعال کرده و با ساخت پروتئین، بافت سلولی را تغییر می دهد.


این کارشناس صنایع غذایی با اشاره به اینکه این ماده، از ریزش مو جلوگیری به رشد و سلامت آن کمک می‌کند اظهار داشت: میتونین، جراحات ناشی از صدمات سوختگی یا جراحی را التیام می دهد و بدن را در برابر اثرات نامطلوب ناشی از مصرف الکل، سیگار و سیار مواد شیمیایی مصون می‌دارد.


وی خاطر با بیان اینکه ماده سیتئین موجود در عسل می‌تواند باعث افزایش رشد، تراکم و قطر مو شود اظهار داشت: این ماده می تواند به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل نمایند و بدن را برابر پرتوها،و آلودگی‌ها محافظت نماید .


مهندس تابعی درخصوص هیستیدین موجود کندوی زنبور عسل گفت: هیستیدین دارای خواص ضد التهاب است و تنها آمینو اسیدی است که در خون مبتلایان به ورم مفاصل کمتر وجود دارد و می تواند باعث افزایش التیام زخم و در رشد و ترمیم بافت ضروری است.


این کارشناس صنایع غذایی افزود: این ماده عامل مهمی در سلامت گلبول‌های قرمز خون است و کمبود آن باعث کاهش هموگلوبین و هموتوکریت خون و همچنین ابتلا به کم خونی می شود.


این کارشناس صنایع غذایی در خصوص سایر مواد موجود در کندوی زنبور عسل گفت: گلوتامین نقش کلیدی در سوخت و ساز سلولی دارد، انرژی بدن را افزایش داده و باعث تقویت حافظه و تمرکز می شود، این ماده میزان قند خون را تثبیت کرده و رغبت به الکل را کاهش می‌دهد.


مهندس تابعی با توضیح عملکرد و مزایای تیروزین موجود در کندوی زنبور عسل گفت: تیروزین با تاثیر بر مغز می‌تواند با افسردگی مبارزه کرده و قادر است میزان هورمون تیروئید و آدرنالین را تغییر دهد.
عسل و لوازم آرایش

امروزه لوازم آرایشی بسیاری وجود دارد که با عسل و یا ژله رویال تهیه می شود. این مواد را یونانی ها و خصوصا رومیها که کاملا از خواص نرم کننده عسل اطلاع داشته و آن را برای زیبایی پوستشان بکار می بردند اختراع کردند.

عسل سلولهای سطحی پوست را با تغذیه اپیتالیوم و فعال ساختن جریان خون در سطح مویرگها ترمیم می کند. عسل با هیدراته کردن پوست، آن را تغذیه میکند.

بنابراین، مصرف عسل در لوازم آرایشی کاملا قابل درک است. بهمین دلیل، امروزه بسیاری از آزمایشگاهها از عسل برای ساخت صابونها، کرمها، ماسکها و لوسیونها اتفاده می کنند.
علاوه بر آنکه غذای خوبی به شمار می آید، می تواند به عنوان یک داروی مفید نیز مورد استفاده قرار گیرد.
بسیاری به این ماده غذایی لقب اکسیر طول عمر داده، و معتقدند که مصرف آن می تواند طول عمر را افزایش دهد.
خاصیت میکروب کشی و ضد عفونی کننده آن باعث می شود، تا به عنوان یک آنتی بیوتیک قوی شناخته شود.
عسل نوعی تشعشعات رادیواکتیوی دارد که این امر می تواند در مبارزه با عفونت ها مؤثر باشد.
یکی از مواد مفید در مبارزه با قارچ ها و میکروب ها به شمار می آید.
می تواند پینه های دست و پا را التیام دهد.
در سلامتی و محکم ساختن دندان ها و لثه، نقش دارد.
رنگ دندان را سفیدتر می کند.
برای روده بسیار مفید است.
در باز کردن عروق گرفته بدن نقش دارد.
زخم های دهان را التیام داده، و در درمان گلو درد مؤثر است.
سستی و بیحالی عضلات را رفع می کند.
پادزهر خوبی برای سموم، خصوصا مسمومیت های غذایی به شمار می رود.
شکننده خوبی برای سنگ های کلیه و مثانه است.
منبع خوبی برای تأمین ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز می باشد.


ارزش تغذیه عسل با توجه به مقدار مواد قندی و نوع مواد تشکیل دهنده آن بسیار جای بحث دارد .

در درجه اول و با ارزش ترین خواص تغذیه عسل در تولید انرژی و مکملی برای فراهم کردن میزان کالری بدن است .
ساختار قندی و به خصوص ترکیب نزدیک به 50 درصدی قند فرکتوز ( قند میوه ) و 45 درصد گلوکز که به راحتی جذب میشود در تامین انرژی مخصوصا در فعالیت های پر تحرک بسیار حائز اهمیت است .
تر کیبات آروماتیک واسیدی عسل در طبقه بندی عسل جایگاه بعدی را به خود اختصاص می دهند تر کیبات آروماتیک یا همان عطر و رایحه عسل که مجموعی از عطر و طعم گل و گیاهان طبیعت است نشاط خاصی را به فرد تغذیه کننده از عسل میدهد
مواد اسیدی موجود در عسل با توجه به مقدار کمشان در عسل نقش اصلی در عطر و طعم عسل دارند و علاوه بر آن ساختار میزان و نوع این مواد در تعریف کیفیت عسل بسیار مهم می باشد بطوری در طبقه بندی عسل ها بر اساس خصوصیا وصفی همچون عطر و طعم میتوان رابطه مستقیمی بین نوع و مقدار مواد اسیدی ملاحظه نمود .
در درجه سوم مواد معدنی ، ویتامینها و اسید های آمینه جای دارند که با توجه به مقدار آنها در رژیم غذایی روزانه جایگاه خاصی را نمی توان برای آن تعریف نمود . البته در این بین دیاستاز ها و اینهیبین ها را نباید نادیده گرفت چرا که این دسته از مواد باتوجه به دز بسیار پایینی که در عسل در مقایسه با میزان مصرفشاتن دارند ولی از آنا ای که قدر ت واکنشی این مواد در همان مقدار کم تعریف شده است نظرات متفاوتی ارائه شده است .
در درجه چهارم گرده گل موجود در عسل میباشد میزان گرده در عسل بسیار مهم است چرا که در پایداری عسل و همچنین شرایط نگه داری آن نقش مستقیم دارد وجود گرده در عسل سبب افزایش ارزش تغذییه ای آن شده چرا که ثابت شده است بسیاری از مواد پروتئینی و آروماتیک از گرده به عسل افزوده میشود اما باید توجه داشت وجود گرده در عسل باعث ایجاد کانونهای کریستالی و در نتیجه سرعت بخشیدن بع فرایند کریستاله شدن عسل دارد و همچنین به دلیل بالا بودن رطوبت و مواد مغذی در گرده قدرت فساد پذیری بالایی دارد و پایداری عسل را برای نگه داری طولانی مدت کاهش می دهد که البته با توجه به عمل تغذیه زنبور ها از شربت بدونه دخالت گل ، عمل پاستوریزه کردن و حرارت دهی به عسل و فیلتراسین عسل از طوری 0.42 میلیمتری میزان قابل توجهی از آن را کاهش می دهد .
در درجه پنجم موم جای دارد که هیچ گونه ارزش غذایی نداشته و در طبقه بندی جزء مواد Wax بشمار می آید ، قابل جذب نبوده و دفع می شود.
زنبور بزرگترین هواشناس دنیاست!
انگلیسی‌ها می‌گویند اگر زنبورها کمی‌ زود تر از موعد مقرر بیایند، بطور قطع‌ دمای‌ هوا در آینده‌ نزدیک‌ تغییر خواهد کرد.زنبورها معمولا در فصل‌ سرما به‌ خواب‌ زمستانی‌ می‌روند، اما اگر زود از این‌ خواب‌ بیرون‌ بیایند نشان‌ می‌دهد که‌ هوا زود گرم‌ شده‌ است‌.دانشمندانی‌ که‌ امسال‌ این‌ قضیه‌ را در جای‌ جای‌ دنیا بررسی‌ کرده‌ اند دریافته‌ اند این‌ زنبورها نه‌ تنها در بریتانیا، بلکه‌ در دیگر کشورهای‌ دنیا زود از خواب‌ زمستانی‌ بیدار شده‌ اند که‌ این‌ امر نشان‌ می‌دهد گرمای‌ جهانی‌ بسیار افزایش‌ یافته‌ است‌. محققان‌ می‌گویند به‌ نسبت‌ افزایش‌ زنبورها، گرمای‌ جهانی‌ نیز بالا خواهد رفت‌.به‌ هر حال‌ توجه‌ داشته‌ باشید زنبورها بزرگ‌ ترین‌ هشداری‌ هستند که‌ خطرات‌ گرمای‌ جهانی‌ را به‌ ما گوشزد خواهند کرد.
منبع: روزنامه اعتماد
به نام خداوند بخشنده و مهربان

و خداوند زنبور عسل را وحی کرد که در کوه ها و درختان و بلندیها منزل گیرد . {68}

سپس از میوه های شیرین و شهد گلهای خوشبو بخورید و راه پروردگارتان را به اطاعت بپویید .

آنگاه از درون آنها شربتی شیرین به رنگهای گوناگون بیرون می آید که شفای مردمان در آن است .

مسلما در این آیت و نشانه ای است برای گروهی که تفکر میکنند . {69}

قرآن و احادیث به عسل به دیده درمان گر بیماریها نگاه می کنند .

( به زنبور عسل بنگرید که چگونه روی درختان کندو می سازد و ... درمانی برای انسان هاست و در این ، علائمی برای کسانی است که فکر می کنند )

( ترجمه قرآن ۶۹-۶۸ :۱۶ )

علاوه بر این پیامبر اسلام ( ص ) می فرماید :

( عسل دارای اثر درمانی برای هر بیماری جسمی است و قرآن دارای اثر درمانی برای بیماریهای روحی است بنابراین هر ۲ را برای شما توصیه می کنم ) ( ‌بخاری )

در سالهای اخیر تحقیقات علمی بر اثرات مفید عسل در پزشکی و جراحی صحه گذاشته است . این موارد به شرح ذیل است

قرآن و احادیث به عسل به دیده درمان گر بیماریها نگاه می کنند .

( به زنبور عسل بنگرید که چگونه روی درختان کندو می سازد و ... درمانی برای انسان هاست و در این ، علائمی برای کسانی است که فکر می کنند )

( ترجمه قرآن ۶۹-۶۸ :۱۶ )

علاوه بر این پیامبر اسلام ( ص ) می فرماید :

( عسل دارای اثر درمانی برای هر بیماری جسمی است و قرآن دارای اثر درمانی برای بیماریهای روحی است بنابراین هر ۲ را برای شما توصیه می کنم ) ( ‌بخاری )

در سالهای اخیر تحقیقات علمی بر اثرات مفید عسل در پزشکی و جراحی صحه گذاشته است . این موارد به شرح ذیل است .

عسل و زنبور عسل در اسلام

حدیثی است در مورد قرآن و عسل که می فرماید:

قرآن و عسل هر دو وسیله شفابخش هستند ، عسل فیه شفاءُ للناس(شفای مردمان در آن است)

و قرآن شفاءُ لما فی الصدور(شفاست برای آنچه درون سینه هاست)می باشد.قرآن کریم در دو آیه کلمه عسل را ذکر نموده است:نخست در سوره محمد(ص)آیه 15 که خداوند در ستودن بهشت به نیکوکاران وعده داده است که در آنجا نهرهایی از عسل پاک و ناب روان است وسپس در سوره نحل که خواص شفابخش آنرا یادآوری نموده و در آیه های 68 و69 این سوره در مورد عسل و زنبور عسل چنین می فرماید:

و اوحی رٌبک الی انٌحل ان اتخذی من الجبال بیوتا و من الشٌجر ومما یعرشون ثم کلی من کل الثمرات فاسلکی سبل ربک ذللا یخرج من بطونها شرابُ مختلفُ الوانه فیه شفاءُ للناس انٌ فی ذالک لایة لقوم یتفکرون.

و خداوند به زنبور عسل وحی کرد که در کوهها و درختان و بلندی ها منزل گیرید. سپس از میوه های شیرین و شهد گلهای خوشبو بخورید و راۀ پروردگار خودتان را بپوئید. آنگاه از درون آنها شربتی شیرین به رنگهای گوناگون بیرون می آید که شفای مردمان در آن است .مسلمأ در این آیت و نشانه ای است برای گروهی که تفکر می کنند.)

در آیات فوق می بینیم همان طور که زنبور عسل شربت رنگارنگی می سازد که پس از هضم و جذب توسط بدن ، شفا بخش انسان از بیماریها می گردد، همین طور روان آدمی وقتی با نیروی فاکره (تفکر) از راه چشم و گوش و چشایی به تفکر درباره زندگی شگفت انگیز این حشره کوچک می پردازد و می بینید که این حشره بی رنج شاگردی هیچ شکرریزی ، ماهرانه در قنادی استاد گشته است ، و بی آنکه مکتب و دانشکده ای دیده باشد در صنعت معماری و مهندسی سرآمد معماران و مهندسین گردیده است و بی آنکه علم الاجتماع خوانده باشد با نظم و تمدنی عالی به زندگی اجتماعی پرداخته است ، مسئله وحی و نبوت پیامبران برایش کشف می شود که مدرس گشته و یا وحی و الهام پروردگار به رهبری و راهنمایی همنوعان پرداخته

و برای بشر علم و تمدن ، سعادت و نیکبختی ، اخلاق و رستگاری به ارمغان آورده اند:(انٌ فی ذالک لایة لقوم یتفکرون)(سوره نحل ، آیه 69) مسلمأ در زندگی زنبور عسل آیت و رمزهایی

است برای گروهی که تفکر می کنند.

آری همان طور که عسل زنبور شفابخش جسم است ، تفکر در زندگی زنبور عسل شفاء لما فی الصدور است. و بیماری شک و شبه را نسبت به پیامبران زایل می گرداند. همچنان که نیروی تفکر انسان را شایسته تکلیف و اوامر و دستورات الهی و تحمل مسئولیت می سازد.

و او را به مقام خلافت و جانشینی خدا در روی زمین می رساند، و قلب های نا بینا را بصیر و بینا می گرداند.

نمونه تفکر از نظر امام صادق(ع) درباره عسل و زنبور عسل:

امام صادق(ع) شاگرد خود مفضل را درباره عسل و زنبور عسل چنین وادار به تفکر میکند:

به زنبور عسل و اجتماعش در صنعت عسل سازی و تهیه خانه های شش ضلعی بنگر و آنچه

را در جمع زنبوران از ظرائف و زیرکی ها می بینی ، مسلمأ چنانچه کار آنها را در مورد

تامل و دقت قرار دهی ؛ آن را شگفت و ظریف می بینی ، وقتی کارهایشان را بنگری آن را عظیم و شریف و در ردیف کارهای انسان می یابی . ولی چون به خود زنبوران بنگری آنها

را حتی نسبت به خویشتن جاهل و نادان می یابی. و در این دلیل واضح و آشکاری است بر اینکه صواب و حکمت در این صنعت از آن زنبورعسل نیست ، بلکه از آن کسی است که آنرا با این طبیعت آفریده و این صنعت را در آن برای مصلحت انسان قرار داده است.
پرسش:
قرآن خوردن عسل را شفا می‌داند، لطفاً فواید علمی و پزشکی آن را بیان کنید؟
پاسخ:
عسل غذای لذیذی است که از زنبور عسل به دست می‌آید و قرآن نیز بدان پرداخته است:
«فِیهِ شِفَاءٌ لِلنَّاسِ»1 «خوردن عسل برای مردم شفاء است»
پیامبر اسلام(ص) فرمودند: «لم یستشف المریض بمثل شربة العسل»2 «هیچ مریضی، به مانند نوشیدن عسل شفاء پیدا نمی‌کند.»
واژه‌ی «شفاء» در قرآن، درباره‌ی خوردنی‌ها به کار نرفته است، مگر برای عسل. و نام یک سوره‌ای از قرآن، اختصاص به نحل (= زنبور عسل) داده شده است و قرآن درباره‌ی وحی به زنبور عسل می‌فرماید:
«پروردگار تو به زنبور عسل وحی (و الهام غریزی) نمود که از کوه‌ها و درختان و داربست‌هایی که (مردم) می‌سازند، خانه‌هایی برگزین و تمام ثمرات (و شیره‌ی گلها) بخور (خوردن در اینجا مجاز است منظور نوشیدن خاص است) و راه‌هایی را که پروردگارت برای تو تعیین کرده است براحتی بپیما.» و از شکم‌هایشان شرابی با رنگ‌های مختلف خارج می‌شود که در آن برای مردم شفا است بیقین در این امر نشانه‌ی روشنی است برای جمعیتی که می‌اندیشیدند.»3

عسل و سایر ادیان

عسل همواره در ادیان و مذاهب مختلف و هر جا که سخن از تغذیه و سلامتی انسان آمده وجود داشته و بعنوان عامل سلامتی انسان و معجون جوانی یاد شده ، در افسانه های قدیمی هم عسل عضو جدا ناشدنی در ساخت و امتحان انواع معجون های جوانی و معجزه آسا داشته است ، در ذیل به تعدادی از آنها که از منابع مختلف و گوناگون جمع آوری گردیده اشاره ای مختصر می گردد.

دین اسلام:
توضیحات کامل و مشروح عسل و دین اسلام در بخش قبلی توضیح داده شده برای مشاهده اینجا را کلیک نمایید

مسیح:
مسیح عسل را غذایی آسمانی و مقدس به حساب آورده و آن را شفای هر دردی می داند ، بطوریکه هم اکنون هم کسانی که به دین مسیح اعتقاد دارند ، عسل را قبل از آنکه یک غذای لذیذ و مقوی بدانند ، آن را یک شفا دهنده می دانند.

بودا:
بوداییان همیشه افرادی را که به کار زنبور داری مشغول بوده اند را افراد مقدسی بحساب می آورده اند و احترام خاصی برای این افراد قائل بوده اند.

زرتشت:
اولین ماده غذایی و درمانی که زرتشتیان از قدیم برای مداوای امراض و ضعف جنسی بکار برده و می برند عسل طبیعی می باشد .


توجه: مطالب موجود در این صفحه از منابع غیر رسمی ولی با تحقیق جمع آوری گردیده ، لطفا اگر مطالبی مرتبط با موضوع این صفحه در اختیار دارید برای ما ارسال دارید تا به نام خودتان در این صفحه درج گردد
عسل سیستم دفاعی بدن را تقویت می کند

پایگاه جامع اطلاع رسانی پزشکان ایران

تحقیقات جدید مدارک بیشتری را دال بر سودمند بودن عسل ارائه می دهد.متخصصین علوم تغذیه در دانشگاه کالیفرنیا دریافته اند که سطح آنتی اکسیدان ها در افرادی که روزانه چند قاشق سوپ خوری عسل می خورند بالا می رود. Health day به نقل از Heidrun B. Gross یک محقق در امر تغذیه ، می نویسد با مصرف عسل ، سیستم دفاعی بدن در برابر استرس اکسیداتیو افزایش می یابد لذا می توان عسل را در یک برنامه غذائی سالم جای داد.درحالیکه شهرت آن بعنوان یک شیرینی فاسد شونده باعث می شود بندرت بعنوان یک غذای سالم در نظر گرفته شود ، مدت طولانی است که بحث در باره اثرات شفا بخش آن شایع شده است.برخی افراد از آن برای درمان زخم استفاده می کنند. گراس می گوید دانشمندان بتازگی شروع به تحقیق در باره اثرات سودمند و سلامت بخش عسل کرده اند و ادامه می دهد که دراین لحظه اثبات علمی اندکی در این مورد وجود دارد.او و دیگر محققان در حال ارزیابی اثر عسل بر آنتی اکسیدان ها که بنظر می رسد بدن را از مضرات محیطی مانند دود سیگار و مواد شیمیائی حفاظت می کنند ، هستند.

در یک تحقیق جدید گراس و همکارانش از 25 نفر خواستند بسته به میزان وزنشان ، هر روز و به مدت یک ماه بین 4 تا 10 قاشق سوپ خوری عسل گیاه گندم سیاه بخورند.آنها عسل را تقریبا به هر شکلی که توانستند خوردند ، با اینکه نمی توانست پخته شده یا در چای حل شود.برخی عسل را بر روی نان تست یا با موز و کره بادام زمینی مصرف کردند اما بسیاری هم بسادگی قاشق عسل را در دهان می گذاشتند.دانشمندان دریافتند سطوح آنتی اکسیدان ها در افرادی که عسل خوردند افزایش می یابد.متخصصان معتقدند آنتی اکسیدان ها انواع خاص صدمات سلولی ایجاد شده توسط ملکول هایی بنام رادیکال های آزاد را متوقف می کنند.غذاهای غنی از آنتی اکسیدان ها به تخریب رادیکال ها کمک می کند و به نظر دانشمندان احتمال بیماری هائی همچون سرطان ، بیماری ها و حمله قلبی را کاهش می دهند.گراس می گوید عسل جایگاه خود را در یک رژِم غذائی سالم دارد و باید در آن گنجانده شود.Nicki J.Engeseth متخصص دیگر در زمینه عسل ، از دانشگاه ایلی نویز که به مطالعه آنتی اکسیدان ها و عسل پرداخته با نظر فوق موافق است و می گوید یافته های مطالعه جدید نشان می دهند که حتی اگر 80 درصد عسل قند باشد باز هم سالم است.عسل مملو از ترکیبات مختلفی است که فعالیت بیولوژیک قوی دارند و حتی ممکن است خواص میکرب کشی نیز داشته باشد.بنظر محققان هنوز روشن نیست که آیا همه انواع عسل یکسانند.عطر و رنگ آن بستگی به نوع گل هایی دارد که گرده افشانی آنها توسط زنبور عسل صورت می گیرد و محققان نمی دانند که آیا برخی واریته ها برای خوردن از دیگر انواع سالم ترند.در مورد این مطالعه عسل گندم سیاه بدست آمده از گیاه فوق ، یک عسل قهوه ای تیره بوده و عطر تند مشخصی دارد البته عسل برای همه خوب نیست.کودکان کمتر از 12 ماه نباید عسل بخورند زیرا ممکن است نتوانند بطور مناسب آن را هضم کنند.همچنین موادی با محتوای قند و کربوهیدرات بالا در عسل وجود دارند اما گراس می گوید افراد تحت آزمایش او در ماهی که تحت عسل درمانی بودند اضافه وزن پیدا نکردند.در پاسخ به این سوال که آیا عسل بر عادات خوردن آنها تاثیری داشت یا نه ، اکثرا اظهار داشتند که با مصرف عسل بعنوان صبحانه احساس پر تری داشتند.بنظر می رسد عسل ، معده را برای مدت طولانی تری پر نگه می دارد و قطعا تمایل زیاد افراد به محصولات شیرین را فرو می نشاند.در رابطه با افزایش حفرات دندانی طبق اظهارات Engeseth مطالعات نشان می دهند با آنکه عسل چسبنده و شیرین است ، عامل مهمی در ایجاد پوسیدگی دندان محسوب نمی شود.وی در ادامه به افراد توصیه نمی کند عسل را جایگزین میوه و سبزی کنند اما معتقد است اگرآنها می خواهند چای خود را با قند شیرین کنند و یا آن را به مواد پخته شده بیفزایند شاید بهتر باشد بجای آن از عسل استفاده کنند

اثرات ضد باکتری و ضد قارچی :

این اثرات به خوبی اثبات شده است . عسل رقیق نشده از رشد باکتریهایی مثل استافیلکوک اورئوس و میکروب های مهاجم به دستگاه گوارش و قارچ هایی نظیر کاندیدا آلبیکانس جلوگیری می کند . در غلظت ۳۰-۵۰٪ عسل از آنتی بیوتیک های رایج در درمان عفونت های ادراری مؤثرتر است .

شیوه دقیقه اثرات ضدمیکروبی عسل ناشناخته مانده است . PH پائین ، تخریب اسمزی میکروب ها و وجود موارد نابوده کننده باکتری ، که مجموعاً Inhibin نامیده می شوند می تواند دارای این اثر باشد .

اثرات ضد اسهال

در غلظت ۴۰٪ عسل دارای اثرات ضدمیکروبی روی باکتریهای روده که باعث اسهال می شوند است . از این موارد می توان سالمونلا ، شیگلا Ecoli و ویبریوکلرا نام برد . در یک مطالعه ، عسل به همراه ORS باعث کاهش مدت زمان اسهال باکتریایی در نوزادان و کودکان شد .



اثرات عسل در ترمیم زخم و بهبود التیامات

عسل در ترمیم سوختگی ها ، زخم های عفونی جراحی و امثالهم مؤثر است .

عسل بسیار چسبناک است و آب را از بافت ملتهب جذب می کند . مثلاً ، تحقیقی در آفریقا نشان داده است که استفاده از پیوند پوست ، برداشت به روشهای جراحی و حتی قطع عضو زمانی که به صورت موضعی از عسل استفاده شده ، کاهش یافته است .

در یک تحقیق دیگر در زنان استفاده از عسل در مواردی که برای سرطان فرج عمل جراحی انجام شده بود ترمیم زخم را تسریع نمود . همچنین در درمان زخم های مزمن و بدبوی جذام مؤثر بوده است .



اثرات ضد سرفه و خلط آور

اثرات ضد سرفه عسل به توانایی آن برای رقیق کردن ترشحات راه های هوایی و بهبود عملکرد سلولهای پوششی آن مربوط می شود .


1-زنبورها به انسانها درس می دهند!
دانشمندان آمریکایی معتقدند که زنبورهای کوچک می‏توانند اثرات اعتیاد به مصرف الکل را به انسان‏ها یاد دهند. عکس العمل‏هایی که زنبورها در مقابل الکل نشان می‏دهند دقیقا مشابه عکس‏العمل‏های انسان‏هاست. به طور کلی زنبورها پس از مصرف الکل به اصطلاح مست شده و قدرت جمع کردن و پرواز را نخواهند داشت. کارشناسان امیدوارند که با بررسی‏های خود به روی زنبورهای کوچک، تاثیرات الکل بر روی حافظه و رفتار انسان را نیز دریابند. در زمینه ملکول‏ها، مغز انسان‏ها و زنبورهای عسل کاملا شبیه به یکدیگر عمل می‏کنند. به طور کلی هر لیوان مشروب 10 درصد قدرت تمرکز را از بین می‏برد.

عسل غیرآلوده غذایی سالم ، راحت الهضم ، طبیعی و پرانرژی است . دارای کربوهیدرات پروتئین ، چربی ، آنزیم و ویتامین هاست . یک قاشق عسل دارای ۶۰ کالری انرژی و ۱۱ گرم کربوهیدارت ، ۱/. میلی گرم کلسیم ، ۲/. میلی گرم آهن ، ۱ میلی گرم ویتامین B و ۱ میلی گرم ویتامین C است . عسل در بسیاری جوامع پیدا می شود ولی فواید پزشکی آن هنوز کاملاً مشخص نشده است . نحوه عملکرد آن هنوز کاملاً مشخص نیست واثرات ترمیمی عسل در سایر موقعیت های آزمایشگاهی و بالینی نیاز به ارزیابی های بیشتر دارد . اما قرآن و سنت ۱۴ قرن پیش اثرات معجزه آسای عسل را مورد توجه قرار داده است.


[ بازدید : 78 ] [ امتیاز : 3 ] [ نظر شما :
]
نام :
ایمیل :
آدرس وب سایت :
متن :
:) :( ;) :D ;)) :X :? :P :* =(( :O @};- :B /:) =D> :S
کد امنیتی : ریست تصویر
تمامی حقوق این وب سایت متعلق به dina1386 است. || طراح قالب avazak.ir
ساخت وبلاگ تالار اسپیس فریم اجاره اسپیس خرید آنتی ویروس نمای چوبی ترموود فنلاندی روف گاردن باغ تالار عروسی فلاورباکس گلچین کلاه کاسکت تجهیزات نمازخانه مجله مثبت زندگی سبد پلاستیکی خرید وسایل شهربازی تولید کننده دیگ بخار تجهیزات آشپزخانه صنعتی پارچه برزنت مجله زندگی بهتر تعمیر ماشین شارژی نوار خطر خرید نایلون حبابدار نایلون حبابدار خرید استند فلزی خرید نظم دهنده لباس خرید بک لینک خرید آنتی ویروس
بستن تبلیغات [X]